Pflanzenkommunikation und Signalstoffe, erstaunliche Erkenntnisse zur Sprache der Pflanzen-Botanicly

Plantcommunicatie- en signaalstoffen, verbazingwekkende inzichten in de taal van planten

Zuid-afrika, antilopen eten graag de sappige bladeren van een acaciaboom. Nog steeds hongerig lopen ze naar de dichtstbijzijnde acacia en kijken uit naar de zoete smaak van de bladeren, maar deze boom smaakt ineens bitter. Ook de bladeren van de volgende acacia. De taal van planten is ons nog steeds een raadsel, maar we weten al een paar dingen en stellen deze kennis in beknopte vorm voor u beschikbaar.

Op het gebied van plantenhormonen: Ethyleen

Ethyleen is een van nature voorkomend geur- en kleurloos gas. Het behoort tot de fytohormonen en reguleert de groei en ontwikkeling van de plant.

Hoe beïnvloedt ethyleen het milieu?

Als er bijvoorbeeld aan een acacia wordt geknabbeld, komt het geurloze, zoetige gas vrij. Bomen in de directe omgeving begrijpen het signaal en verhogen plotseling het tanninegehalte in hun planten. Dit zorgt voor een onaangename smaak en spijsverteringsproblemen voor dieren die de bladeren proberen te eten.

nature-3539665_1920-2

Verleidelijke en alarmerende geuren

Sommige planten scheiden niet alleen fytohormonen af, maar ook geuren die insecten aantrekken. Maïs produceert bijvoorbeeld een geur die een bepaalde soort sluipwespen aantrekt. Deze sluipwespen eten dit soort rups het liefst en al snel is er niets meer over van de schadelijke rupsen. De geur zal niet worden vrijgegeven totdat het speeksel van de aanvaller is geïdentificeerd, waardoor haar hongerige helpers worden gelokt.

unbenannt-2

De geur van rijp rot fruit kan dodelijk zijn

Iedereen kent de flytrap van venus, net als andere planten kan hij geuren afgeven om insecten aan te trekken. Dit type plantcommunicatie komt het meest voor. De venus flytrap lokt zijn slachtoffers in zijn hoektanden met een bloemachtige kleur en de geur van rijp en rot fruit. Als een potentieel slachtoffer binnen korte tijd de sensorische haren op zijn klikval minstens twee keer aanraakt, klapt het in een fractie van een seconde dicht.

Als je meer wilt weten over vleesetende planten, neem dan een kijkje op onze pagina.

Feromonen van een afrikaanse schoonheid

De candlestick flower heeft ook een uiterst interessante manier van plantencommunicatie. Het bootst het alarmferomoon van een bij na en gebruikt het om bepaalde vliegen aan te trekken. De vliegen denken dat de bij wordt aangevallen door een spin en kunnen dan een deel van de overgebleven prooi opeten.

Maar de vliegen dachten verkeerd, ze vliegen zonder enig voorgevoel de bloem van de kandelaar in en zitten daar vast. Na 24 uur laat de kandelaarbloem de vliegen los en zorgt zo voor een succesvolle bestuiving. Als je meer wilt weten over de kandelaarbloem, neem dan een kijkje op onze website.

pflanzenkommunikation

Wildvuur, 28-10-2006ceropegia01, cc by-sa 3. 0

De geheime wereld van fytonciden

Een ander type plantcommunicatie is het effect van fytonciden. Fytonciden, ook wel fyto-antibiotica genoemd, zijn biologische agentia die door planten worden geproduceerd en in het milieu worden vrijgegeven. Ze zijn een belangrijke factor in de immuniteit van planten en worden gekenmerkt door een antibiotische werking.

Hoe beïnvloeden fytonciden insecten en plagen?

Tokin (1956) was de eerste die het effect van fytonciden op bacteriën observeerde. Hij maalde een teentje knoflook, waarbij vluchtige stoffen vrijkwamen en onder meer bacteriën doodden. Normaal gesproken verdwijnt het antibiotische effect snel, maar bij knoflook is het effect zelfs na 200 uur nog niet verdwenen. Walnootbladeren en lavendel dienen als bescherming tegen motten dankzij de fytonciden

lavender-blossom-1595581_1920-2

Hebben plantensignalerende stoffen zoals fytonciden ook invloed op mensen?

Voelde u zich altijd verfrist en diep ontspannen na een boswandeling? kom je thuis, drink je een kopje koffie op je jungle-achtige balkon en waan je je in de wolken? dan laten we je een aantal geweldige inzichten zien over wat dit zou kunnen veroorzaken.

Laten we vandaag gaan zwemmen in het bos

In sommige onderzoeken vonden japanse onderzoekers het positieve effect van boswandelingen. Wandelingen in het bos bevorderen de productie van drie verschillende antikanker-eiwitten en de vorming van natuurlijke killercellen die kankercellen opsporen en aanvallen. De fytonciden zouden hiervoor verantwoordelijk zijn.

Bossen ondersteunen niet alleen je immuunsysteem, maar verlagen tegelijkertijd ook je bloeddruk en hartslag. Het weelderige groen, de gefilterde lucht en de geur van wilde kruiden verminderen stresshormonen. Planten hebben daarom een ​​enorm rustgevend effect op ons mensen.

Hebben kamerplanten ook invloed op mijn gezondheid?

Maar natuurlijk kunnen niet alleen bossen uw welzijn verbeteren, maar ook de planten in uw huis. Sommige kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking en kunnen je hele binnenklimaat verbeteren. Planten zuiveren echter niet alleen de lucht, maar verhogen ook onze arbeidsproductiviteit en verbeteren ons leervermogen. Talloze onderzoeken tonen ook aan dat mensen bijzonder goed zijn in het verminderen van spanning en sneller herstellen van de dagelijkse stress als ze naar planten kijken.

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over de effecten van kamerplanten, bekijk dan dit artikel van ons.

img_20180822_160624_702-2

Planten zijn ongelooflijk opwindend en hebben interessante mechanismen om zichzelf te beschermen tegen ongedierte. Deze vorm van plantencommunicatie heeft een positief effect op ons mensen. Dat betekent: Je hebt meer planten nodig in je leven, want planten maken je gelukkig en gezond. Als je thuis je eigen bosje wilt maken, neem dan een kijkje op onze site en laat je inspireren.


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.