Aloe Vera: Heilpflanze für Dein Zuhause-Botanicly

Aloë Vera: geneeskrachtige plant voor in huis

Aloë vera is een gemakkelijk te verzorgen plant met bijzondere eigenschappen: het siert niet alleen je huis met zijn uiterlijk, maar heeft ook verschillende helende effecten. Hieronder leest u wat de medicinale plant bijzonder maakt, waar de ideale standplaats voor de plant is en hoe u de helende werking kunt benutten.

Plant of Beauty

Aloë vera komt oorspronkelijk uit de Arabische regio. Hun oorsprong ligt in landen waar het in de zomer erg warm is en er nauwelijks regen valt. Het is daarom belangrijk dat de plant water en voedingsstoffen kan opslaan. De aloë vera bereikt dit door zijn eigen vochtopslag in de bladeren.

De gel van de bladeren was in het oude Egypte al bekend om schoonheid en gezondheid te garanderen. Aloë Vera was ook aan boord in potten met Christopher Columbus. Zo werd de helende gel gebruikt om de scheepsbemanning te behandelen.

Aloe vera vermehren

Favoriete plek en zorg

Aloë Vera houdt van de zon. Daarom heeft het een locatie met veel licht nodig, bijvoorbeeld de vensterbank. Anders is de plant vrij weinig veeleisend in de zorg. Hij heeft nauwelijks kunstmest en weinig water nodig. De plant mag alleen worden bewaterd als de grond droog is - dit is meestal elke week of twee. Aloë vera is echter gevoelig voor wateroverlast en vorst. In de winter moet de plant daarom binnen staan ​​en minder water geven (ongeveer een keer per maand). In de zomer kan de aloë vera binnen als kamerplant of buiten op het balkon of terras.

Aloë Vera als "EHBO-plant"

Aloë vera staat bekend om zijn helende eigenschappen. Uiterlijk helpt de plant bij huidletsels, huidirritaties en zonnebrand. De gel uit de bladeren versnelt de weefselregeneratie, heeft een ontstekingsremmende, kalmerende en antibacteriële werking en kan zo de aangetaste huid sneller genezen. De gel en bladeren van aloë vera kunnen ook intern een helende werking hebben als voedingssupplement om het immuunsysteem te versterken.

Bladeren oogsten

Als je de aloë vera bladeren wilt verwerken, is het belangrijk dat de plant altijd ongeveer 12 bladeren aanhoudt. Ze kan zich dus goed ontwikkelen. Zodra de plant groot genoeg is (na ongeveer 2 tot 3 jaar), kunt u de onderste bladeren gebruiken. Knip hiervoor het blad aan de zijkant af en draai het eraf zodat de wond voor de plant zo klein mogelijk is. Giet na het snijden de gele gel af. Dit smaakt erg bitter en heeft een laxerend effect. Het vel kan dan direct worden gebruikt of enkele dagen in de koelkast worden bewaard.

Gebruikstips

Voor uitwendig gebruik wordt de aloë vera-gel aangebracht op de aangetaste delen van de huid of wordt het blad gesneden en direct aangebracht. Er zijn verschillende manieren om aloë vera inwendig te gebruiken – we hebben hier een eenvoudig en bekend recept voor je:

Recept voor inwendig gebruik van aloë vera

  • 300 g aloë vera - ca. 1 vers geoogst blad
  • 500 g honing
  • 3 tot 4 eetlepels rietsuiker om te bewaren
  • Maak alle ingrediënten fijn in een blender, giet in een glas en consumeer dagelijks ongeveer 2-3 lepels voor elke maaltijd. Dit mengsel blijft enkele dagen vers in de koelkast. Het aloë verablad kan zowel met de schil worden verwerkt als gefileerd - dat hangt af van je eigen smaak (belangrijk: laat de gele gel uitlekken voor verwerking).

Aloë vera is niet alleen een goede aanvulling op je huis, het is ook een geweldige aanvulling op je medicijnkastje.


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.