De radijs staat bekend om zijn kleine, rode, ronde uiterlijk en zijn licht scherpe smaak. Maar de groenten zijn ook supergezond en zelf radijsjes planten, bijvoorbeeld op het balkon, is ook niet moeilijk.
Waar komt de radijs vandaan?
Prototypes van de radijs zijn ontdekt in japan en china. Maar waar precies het thuisland van de radijs is, is niet bekend. Nadat de groente in de 16e eeuw naar europa kwam, waren het vooral de fransen die hem verspreidden. Maar niet alle radijzen zijn rood en rond. Er zijn ronde, kegelvormige en cilindrische radijssoorten die in kleur kunnen variëren tussen rood, wit, rood-wit en geel.
Waarom is het zo gezond?
De radijs bestaat voor 95% uit water. In de rest van de radijs is mosterdolie aanwezig, waardoor de groente enigszins scherp smaakt. Deze mosterdoliën zijn erg gezond omdat ze schimmels en bacteriën in de maag en darmen kunnen doden. Radijs heeft ook een hoog gehalte aan vitamine c. Hoe roder een radijs, hoe meer vitamine c er in zit. Daarnaast zijn de groenten goed voor het figuur. 100 g radijs bevat 14 calorieën en de mosterdolie bindt vet in het lichaam.
Radijs kun je rauw eten als tussendoortje of als ingrediënt in salades. Ook uit de verse radijsblaadjes kan een heerlijke pesto worden getoverd: Pureer het radijsgroen met de peterselie samen met de steeltjes en olijfolie, citroensap, citroenrasp, zout en peper fijn in een blender. Giet in potten en bewaar koel tot gebruik.
Radijs zelf planten
Radijsjes zijn geweldig om zelf te planten - of het nu in de tuin, op het balkon of binnen op de vensterbank is. Radijsjes hebben een halfschaduw plaats nodig, maar zijn verder relatief niet veeleisend. Daarnaast heeft de radijs niet veel ruimte nodig om te groeien. De teelt van radijs is daarom ook geschikt voor beginners. Bovendien hebben de groenten maar 4-6 weken nodig om te oogsten, wat vooral gunstig is voor de nogal ongeduldige tuinders.
Laat een reactie achter